Jiu Jitsu

jujutsu-tekenJiu Jitsu is een Japanse vechtkunst (Budo) en betekent letterlijk zachte kunst. De Japanner kent zeer vele Jutsu vormen. Het woord Jutsu (kunst) is het best samen te vatten in het begrip dat een perfectie wordt bereikt door grondige studie en oefenen. In het woord Ju (zacht) ligt het principe dat aangeeft op welke wijze Jiu Jutsu wordt toegepast. Het woord zacht moeten we niet te letterlijk opvatten. Het geeft meer aan dat wij de kracht van de tegenstander gebruiken en niet op puur eigen lichaamskracht de tegenstander proberen te overwinnen.

Dus geen kracht tegen kracht, hierdoor zal de lichamelijke zwakkere altijd verliezen.

jujutsu-1Jiu betekent zacht in de zin dan een fysiek sterkere tegenstander wordt overwonnen door meegeven. Overwinnen door meegeven. Maar ook door het inzetten van eigen lichaamskracht gericht op zwakke punten van het lichaam van de tegenstander. Verder de tegenstander in een positie brengen dat hij niet kan beschikken over de volledige kracht van zijn lichaam.

Al deze mogelijkheden tezamen leren toepassen en tot een hoge mate van perfectie leren beheersen, is het doel van het beoefen van Jiu Jutsu.

ju-jutsu2Het vraagt een intensieve training om dat doel te bereiken, maar bied dan ook een zelfverdediging methode die ons in staat stelt om in de praktijk een tegenstander met of zonder wapen uit te schakelen en te controleren. Een methode die eeuwen geleden door de drang naar lijfsbehoud wordt beoefend en sindsdien steeds meer is geperfectioneerd. Ook in deze eeuw onmisbaar, Jiu Jitsu werkt aan zowel geest als lichaam voor groot en klein, jong e oud. Jiu Jitsu is voor iedereen.

FacebooktwitterpinterestlinkedinFacebooktwitterpinterestlinkedin